Beste Tourliefhebbers, wielerenthousiastelingen en sympathisanten,

Kriebelt het al? Stroomt het bloed al wat sneller bij het zien van de beelden van het Critérium du Dauphiné, de Tour de Suisse en de Tour of Slovenia, de laatste serieuze testen voor de Tour de France? We mogen het hopen, want het aftellen is nu echt begonnen. We staan immers op de drempel van de honderdentiende editie van La Grande Boucle. Het startschot klinkt in Bilbao, Baskenland, met een heuvelrit. Een bruut begin. Koersbouwer Thierry Gouvenou heeft ons een cyclisch gangendiner voorgeschoteld met veel klimgerechten. De steile wegen die zo kenmerkend zijn van de Ronde van het Baskenland gaan we de eerste rit niet zien, maar met de Alto de Vivero en de Côte de Pike, kort voor de finish, zal de koers meteen ontploffen. Lekker punchy, heerlijk. Vanzelfsprekend biedt de menukaart nog tal van andere gerechten en ingrediënten, maar het zijn vooral de klimmers die aan de bak mogen. De tijdrijders komen er met slechts één rit tegen de klok van 22,4 kilometer bekaaid vanaf. Het wordt, kortom, happen naar adem.

De echte connaisseurs zaten vanzelfsprekend in januari al voor de buis. In West-Europa werd nog volop gecrost; in Australië, Argentinië, Saoedi-Arabië en op Mallorca begon het wegseizoen. Onder anderen Dylan Groenewegen, Ruben Guerreiro, Jay Vine, Caleb Ewan, Pello Bilbao – lijkt ons een uitstekende winnaar voor de eerste Tourrit – en Kobe Goossens wonnen destijds de eerste ritten en koersen. Jumbo-Visma pakte met Primož Roglič vorige maand de eindzege in de eerste grote ronde van het jaar. De Sloveen gaan we in elk geval niet zien in juli. Wie wel aan de start staan, is momenteel nog niet volledig helder. Eén ding is beslist zeker: Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard zijn in bloedvorm en klaar voor een schitterend titanengevecht. Althans, als ze op de fiets blijven zitten en geen malheur tegenkomen. Smullen!

Dat het HBC’09 Tourspel net zo interessant en spannend is als de koers zelf, dat hoeven we jullie natuurlijk niet uit te leggen. De grote puzzel kan dus opnieuw worden gelegd. Hoeveel sprinters zet ik op mijn lijst? Hoeveel klassementsrenners? Wie zijn de dark horses? Wie staat straks op de Champs-Élysées op het podium? Niemand beschikt over een glazen bol, maar we zien wel elk jaar dat veel echte kenners inschrijven bij het HBC’09 Tourspel en tal van lijsten aan elkaar gewaagd zijn. De ontknoping van het Tourspel is vaak net zo bloedstollend als een dolle massasprint.

Deelname aan het HBC’09 Tourspel 2023 is mogelijk door het volledig invullen van het inschrijfformulier (renners, klassementen en personalia). Het is toegestaan meerdere formulieren per persoon in te vullen. Dat kan via mail tourspel.hbc09@gmail.com en online via de website www.hbc09.nl/tourspel, tot uiterlijk zaterdag 1 juli aanstaande 12.00 uur. Inschrijvingen na betreffende datum en genoemd tijdstip worden niet meer in behandeling genomen. Tevens bestaat de mogelijkheid om de deelnameformulieren fysiek in te leveren. Dat kan op zaterdag 1 juli aanstaande tussen 09.00 en 12.00 uur in de kantine van onze vereniging. Deelnameformulieren zijn met ingang van zaterdag 24 juni eveneens verkrijgbaar bij Café de Bar in Buchten, Café d’n Aezel in Holtum en Sportplaza Het Anker in Buchten. Op deze pagina vindt u het reglement.

We rekenen op een overweldigende deelname en hopen op een spannende strijd, zowel in koers als bij jullie thuis. Bon chance et vive le Tour.

Met sportieve groet,

Organisatie HBC’09 Tourspel 2023