Beste Tourliefhebbers, wielerenthousiastelingen en sympathisanten,

Met de Giro d’Italia nog vers in het geheugen, waar de Australische BORA-hansgrohe-renner Jai Hindley zich op de voorlaatste dag stevig in het roze reed en de eindoverwinning in de afsluitende tijdrit overtuigend bezegelde, maken we ons weer op voor de volgende grote ronde: de Tour de France, editie 109.

U als liefhebber voelt het ongetwijfeld al kriebelen. Want niet alleen hopen we met z’n allen op een enerverende koers, ook het HBC’09 Tourspel gaat beslist de nodige spanning opleveren. Net als voorgaande edities. Een nieuw wielerhoofdstuk is in de maak en wordt met ingang van 1 juli geschreven. Dat is op een vrijdag, want net als de voorbije Giro start de Tour de France niet op eigen bodem maar in het buitenland. Met het Grand Départ in het Deense Kopenhagen beleven we de meest noordelijke Tourstart in de historie van La Grande Boucle. We blijven drie dagen in Denemarken, waarna meteen op maandag 4 juli een rustdag wordt ingelast voor de verplaatsing naar het noorden van Frankrijk. Vandaar de start een dag eerder dan gebruikelijk. Houd hier dus rekening mee en lever de deelnameformulieren tijdig in.

Op dinsdag staat dan de etappe Duinkerke-Calais op de rol, met een moeilijk te voorspellen uitkomst. Wellicht een kolfje naar de hand van de puncheurs? Of gaan we een solo-overwinning zien? En zo zijn er tal van overwegingen die gemaakt moeten worden om een uitgebalanceerde ploeg op papier te zetten en zodoende een gooi te doen naar de eindzege van het HBC’09 Tourspel 2022. Hoe gaat Fabio Jakobsen presteren tijdens zijn eerste Tourdeelname? Gaat Dylan Groenewegen in het shirt van BikeExchange-Jayco het hem moeilijk maken? Blinkt alleskunner Wout van Aert weer op drie disciplines uit? Wordt de strijd om het geel een clash tussen UAE Team Emirates en Jumbo-Visma? Of gooit een andere ploeg roet in het eten van de gedoodverfde Sloveense favorieten? Vragen, vragen en nog eens vragen. En dat is exact wat de aanloop naar de Tour de France zo uitdagend maakt.

Het belooft in elk geval een spectaculaire ronde te worden. Serieuze krachtmetingen in de Alpen, met een klassieke finish op de Alpe d’Huez, daags na de loodzware Col du Granon. In de Pyreneeën, met twee aankomsten bergop, valt wellicht de beslissing. Wij als organisatie zitten in elk geval tijdens de slotklimmen naar Peyragudes en Hautacam voor de buis. Het droomscenario is als de Tour pas op de voorlaatste dag beslist wordt, een 40,7 kilometer lange tijdrit tussen Lacapelle-Marival en Rocamadour. Maar ook de korte, vlakke tijdrit op de eerste koersdag, de traditionele massaspurts, de gehoopte waaiers, de Vogezen, de aankomsten voor puncheurs en de kasseienrit met finish in Arenberg Porte Du Hainaut, op vijfhonderd meter van het beroemde Bos van Wallers, zijn prachtige ingrediënten.

Deelname aan het HBC’09 Tourspel 2022 is mogelijk door het volledig invullen van het inschrijfformulier (renners, klassementen en personalia). Het is toegestaan meerdere formulieren per persoon in te vullen. Dat kan via mail tourspel.hbc09@gmail.com en online via deze pagina, tot uiterlijk vrijdag 1 juli aanstaande 16.00 uur. Inschrijvingen na betreffende datum en genoemd tijdstip worden niet meer in behandeling genomen. Tevens bestaat de mogelijkheid om de deelnameformulieren fysiek in te leveren. Dat kan op donderdag 30 juni aanstaande tussen 18.00 en 21.00 uur in de kantine van onze vereniging. Deelnameformulieren zijn met ingang van zaterdag 25 juni eveneens verkrijgbaar bij Café de Bar in Buchten, Café d’n Aezel in Holtum, Sportplaza Het Anker in Buchten en Jumbo-Hilkens in Born.

We rekenen op een overweldigende deelname en hopen op een spannende strijd, zowel in koers als bij jullie thuis. Bon chance et vive le Tour.

Met sportieve groet,

Organisatie HBC’09 Tourspel 2022